Esittelyssä lasten ja nuorten diabetologi Tero Saukkonen

Tero-Lasten ja nuorten diabeteslääkäri.jpg

Lääkärikeskus Neliapilan lasten ja nuorten diabetologi Tero Saukkonen on toiminut diabeteksen hoidon parissa jo 30 vuotta. Terolle ensisijaisen tärkeää olisi, että diabeteksen hoito olisi perheille luonteva osa arkea eikä suuri rasituksen aihe.

Tero Saukkosen matka kohti lasten diabeteslääkärin uraa alkoi jo armeijassa hänen päättäessä, että elämässään tulisi tehdä jotain mistä on hyötyä muille ihmisille. Erikoisalan valinta ei ollut alusta alkaen selkeää, mutta viidentenä vuonna osallistuttuaan lasten sairauksien ensimmäiselle kurssille Tero tiesi siltä istumalta  – tämä on minun juttu.

Teron perheessä sairastetaan tyypin 1 diabetesta, joten diabetekseen hoitoon keskittyminen oli selvää jo hyvin alkuvaiheessa. Opiskeluaikoina Helsingin lastenklinikalla ollessaan Tero teki väitöskirjaa lasten diabeteksesta. Diabeteksen parissa hän on työskennellyt jo 80-luvun loppupuolelta lääkärinä, tutkijana sekä kouluttajana mm. Ruusulassa, Mehiläisessä, PSDY:ssä sekä Englannissa sijaitsevassa Cambridgessa. Nykyisellään lääkärityön lisäksi Tero toimii asiantuntijana lääketeollisuuden puolella. Lääkärin urallaan Tero on hoitanut hyvin erilaisten haasteiden kanssa painivia lapsia ja nuoria.

“Siitä olen edelleen ylpeä, että aloitimme kollegani, nykyisen professorin Timo Otonkosken kanssa pumppuhoidon lapsille Suomessa. Siihen aikaan sitä ei harrastettu juuri lainkaan ja me innostuimme pumppuhoidosta toden teolla, lyhyessä ajassa käynnistimme kymmeniä hoitoja. Todella mukavaa, että kirjoittamani pumppuhoidon aloitusopas on kuulemma edelleen käytössä vaikka sen kirjoittamisesta on kohta jo parikymmentä vuotta.”

 

Yksilöllistä valmennusta kokonaisvaltaisesti

Teron kokee vahvuutenaan kokonaisvaltaisen hoidon tarjoamisen. Diabeteksen hoidon hän ajattelee valmennussuhteena, jossa lääkärin tehtävänä on auttaa perhettä löytämään sekä oivaltamaan ne oikeat ratkaisut hoitoon. Tämä vahvistaa oppimista sekä taitoa tiedon soveltamiseen arjessa. Vanhemmat ovat pitäneet siitä, että kanssani on ollut helppoa keskustella eri aiheista ja he ovat saaneet apua heidän mielessä oleviin kysymyksiin, Tero kuvailee.

Ihmisiä ei voi ajatella pelkästään numeroina. Diabetes on kokonaisuus joka vaikuttaa koko perheen elämään.

Mitä tulee hyvään diabeteksen hoitoon, hyvä verensokeritasapaino on keskeistä, mutta sen lisäksi Tero kokee, että on todella tärkeää, että diabeteksen hoito tulee luontevaksi osaksi perheen elämää. Diabeteksen hoito ei tulisi olla ylitsepääsemätön taakka ja suuri rasituksen aihe, vaan tulisi löytää hyvä keskitie hyvän verensokeritasapainon ja normaalin perhe-elämän välille. Kun siinä onnistutaan, niin sitten ollaan saatu paljon hyvää aikaan, kertoo Saukkonen.

Teron vastaanotolla keskustellaan vanhempien ja lapsen tai nuoren kanssa mieltä askarruttavista asioista, asioista jotka ovat menneet hyvin ja missä on tullut yllätyksiä. Yhdessä mietitään mistä jotkin haasteet voivat johtua ja mitä niille voidaan tehdä. Käydään läpi verensokerin seurantaa ja katsotaan voidaanko sieltä vetää jotain johtopäätöksiä ja niiden pohjalta miettiä tarvittavia muutoksia. Perusasioihin kuuluu myös lääkärintarkastus sekä hoitosuunnitelman teko ja sen toteuttamiseen seuraavat askeleet. Katsotaan yhdessä miten tähän on tultu ja millä mallilla jatketaan eteenpäin.

Yksilöllisyys on diabeteksen hoidossa avaintekijä. Jokainen elimistö on yksilöllinen ja hoito tulee räätälöidä aina asiakkaan tarpeiden mukaan. Ei ole olemassa sellaisia keittokirjoja jotka sopisivat kaikille.
Tero Saukkonen-Lasten ja nuorten diabeteslääkäri.jpg

Mahdollisuuksia ja haasteita

Lasten hoidossa on omat haasteensa, ennalta-arvaamattomuus ja nopeat muutokset ehkä suurimpina. Lapsen elämä ja aineenvaihdunta on paljon vilkkaampaa aikuiseen verrattaessa. Lapsen elimistö ei noudata selkeitä rytmejä ja yllätyksiä tulee paljon enemmän mikä tekee hoidosta sekä verensokeridatan tulkitsemisesta vanhemmille hyvin haastavaa.  

Parasta työssäni on kun pystyn auttamaan perheitä diabeteksen kanssa pärjäämisessä arjessa. Lastenlääkärinä on erityisen hienoa nähdä kun lapsista tulee nuoria ja nuorista tulee aikuisia ja he alkavat itse ottamaan vastuun hoidostaan – sitä on todella huikeaa seurata! Henkilökohtaisesti pidän ehkä eniten nuorten hoidosta – he ovat osittain lapsia ja osittain aikuisia. Se elämänvaihe on hyvin antoisaa kun näkee nuorten omien ajatusten muodostuvan ja itsenäistymisen alkamisen.

Teknologia mahdollistaa valtavan määrän tietoa ja apuvälineitä diabeteksen hoidon tueksi ja hyvän hoitotasapainon saavuttamiseksi. Hoidon ammattilaisten tulee sitten auttaa perheitä kaiken tämän tiedon tulkitsemisessa ja hyödyntämisessä. Se ei voi olla sellaista, että kaadetaan hirveä määrä kaikkea tietoa ja dataa eikä kukaan oikein sitten tiedä mitä sillä pitäisi tehdä, Tero täsmentää. Uskon myös, että keinohaima tulee lähitulevaisuudessa ja tulee mahdollisesti mullistamaan hoidon.