Jatkuva sensorointi

Sensoroinnin eli jatkuvan glukoosiseurannan avulla opit ymmärtämään kuinka arjen valinnat vaikuttavat hoitotasapainoosi.

Sensorointia voidaan tehdä lyhytjaksoisesti ns. sokkosensorointina, jotta ymmärretään tarkemmin elämäntapoja sekä voidaan sen perusteella tehdä muutoksia hoitoon. Sensorointi voi olla myös pitkäaikaista, jolloin sensoritietojen hyödyntäminen tulee osaksi arkea ja pystyt myös itse seuraamaan edistymistäsi hoidossasi.

Milloin on tarve jatkuvaan glukoosisensorointiin?

Lääkäri arvioi kanssasi jatkuvan glukoosisensoroinnin tarpeen joka muodostuu usein alla olevien seikkojen pohjalta:  

Freestyle-libre.jpg
 • Toistuvat hypoglykemiat tai hypoglykemian pelko
 • Hypoglykemian aistimukset vähentyneet tai hävinneet
 • Epäily yöllisistä hypoglykemioista ja veren glukoosipitoisuuden vaihteluista
 • Epäily aamunkoittoilmiöstä eli tilasta, jossa veren sokeripitoisuus nousee jyrkästi aamuyöllä.
 • Verensokerin vaihtelu voimakasta ja hankalaa
 • HbA1c:n ja omamittausten epäsuhta
 • Huono hoitotasapaino
 • Diabeteksen hoitomuodon vaihdokset (mm. siirrytään monipistohoidosta insuliinipumppuhoitoon, vaihdetaan insuliinilaatuja)
 • Insuliiniannoksen ja hiilihydraattimäärien yhteensovittaminen
 • Diabeteksen hoito raskauden aikana tai siinä vaiheessa, kun raskautta suunnitellaan
 • Runsaasti liikuntaa harrastavan diabeetikon insuliinihoidon optimointi
 • Hoitomotivaation lisääminen nuorella, joka ei mittaa veren glukoosiarvojaan.
 • Ajokorttiasiat

 

Ole yhteydessä mikäli koet tarvitsevasi jatkuvaa tai lyhytaikaista sensorointia hoitosi tueksi, autamme mielellämme!

Asiakaskokemus – Uuden kokeilu toi pysyvän avun arkeen

Merja Kosonen-1.jpg

Merja on ollut pitkään Neliapilan asiakkaana ja oli ensimmäisten joukossa Tuettu omahoito -palvelun käyttäjänä. Balansio-sovellukseen syötettyjen tietojen pohjalta piirtyvät käyrät näyttivät Merjalle selkeästi, mikä vaikutus liikunnalla, oikealla insuliiniannostuksella sekä ruoalla on diabeteksen hoidossa.

Merja on todella iloinen, että lähti aikoinaan mukaan kokeilemaan uutta tapaa hoitaa diabetesta, vaikka hänellä oli myös ennakkoluuloja.

Alkuun olin hieman vastahakoinen, sillä sovellusta käytettiin tabletilla. Lisäksi siihen aikaan sovelluksen kielenä toimi englanti, joka toi oman lisähaasteen. Opastuksen jälkeen merkitsin kuitenkin tunnollisesti hiilihydraatit, käytetyn insuliinin sekä liikunnan ja opin nopeasti sinuiksi sovelluksen käytössä. Syötettyjen tietojen pohjalta piirtyvät käyrät näyttivät minulle selkeästi, mikä vaikutus liikunnalla, oikealla insuliiniannostuksella sekä ruoalla on diabeteksen hoidossa. Näkyvissä olevat tulokset motivoivat ja hypot jäivät lähes kokonaan pois – saavutin vihdoin hoitotuloksia ja pystyin vaikuttamaan diabetekseni hoidon etenemiseen!
— Merja

Sovelluksesta Merja pystyi tarkastelemaan, päivän aikana käytetyn insuliinin, syötyjen hiilihydraattien sekä liikunnan määrän. Sovelluksen viestipalvelu toi Merjalle kaivattua vuorovaikutteisuutta.

Asiantunteva hoitaja auttaa tarpeen tullessa – ohjaa ja opastaa tilanteen ollessa ajankohtainen. Vastuu ei ole vain yksin minulla, kun tukihenkilönä ja tilanteen seuraajana toimii terveydenhuollon ammattilainen.
— Merja

Merja Kosonen (55 v.) Heinolasta on sairastanut 1-tyypin diabetesta jo yli 45 vuotta. Vaikeasti hallittava verensokeritasapaino sekä runsas määrä hypoja ovat olleet erityisiä haasteita diabeteksen hoidossa. Merjan pitkäaikainen verensokeri on ollut hyvä, mutta heittelyltä ei kuitenkaan ole vältytty.

Asiakaskokemus – Vihko muutti mobiiliin

Henrika-W.jpg

Yhä suurempi osa arjestamme rakentuu tänä päivänä älypuhelinten, tietokoneiden ja tablettien ympärille. Pidetään yhteyttä perheeseen ja ystäviin, hoidetaan työtehtäviä ja kulutetaan aikaa. Seurataan uutisia ja tapahtumia, tallennetaan ja vertaillaan sekä urheilusuorituksia että aamupaloja. Kaikki on koko ajan mukana ja vain muutaman napinpainalluksen päässä, mikä onkin oiva mahdollisuus pitää sitä kautta huolta omasta terveydestään!

Olin 11-vuotias, kun minulla todettiin diabetes. Se oli vuonna -98, eikä minulla edes ollut omaa kännykkää. Hyvän verensokeritasapainon saavuttamiseksi oli apuna mittari, insuliinit, hiilihydraattitaulukko ja -vihko. Vuosien varrella siihen tuli kirjattua kaikki olennaiset tiedot vaihtelevalla tarkkuudella.  Minun tapauksessa se yleensä tarkoitti vähän hätäisiä merkintöjä ja muutamia ateriaparimittauksia pari päivää ennen lääkärikäyntiä,  jotta olisi edes jotain näyttöä siitä missä mennään. Vaikka vihkon käyttö on ollut satunnaista olen aina ollut ahkera mittaamaan. Pitkäaikaissokerini pysyikin aika hyvin 7,5-8,5 mmol/l välillä, mutta mitään tarkempia analyyseja en tehnyt. ”Välillä on korkeaa, välillä matalaa” oli hyvin pitkälti minun mottoni.

Keväällä 2014 sain kokeilla Neliapilan käyttämää sovellusta ensimmäisen kerran. Minulla oli edelleen sama nihkeä suhtautuminen vihkoon, mutta minulla oli älypuhelin ja tabletti, ja olin utelias. Tulisiko nyt pidettyä kirjaa arvoista ja insuliinipistoksista, syömisistä ja vielä liikunnastakin?!  Entä mitä tallennettujen tietojen takaa paljastuisi? Minua kiinnosti etenkin lupaus helppokäyttöisyydestä ja sovelluksen visuaalinen ilme värikkäine käyrineen.

Melko nopeasti alkoi arkeni piirtyä ruudulle. Sitä tuttua  ”välillä matalaa ja välillä korkeaa” meininkiä. Mutta nyt havaitsin syy-seuraussuhteet! Hypon yhteydessä tankkasin yleensä liikaa ja se johti korkeaan arvoon. Sitten korjasin vähän liian rankalla kädellä ja taas mentiin turhan alas. Jouduin myös harkitsemaan tietämystäni ja suhtautumistani ruokaan ja hiilihydraatteihin uudelleen. Sairastettuaan diabetesta yli 15 vuotta luulee tuntevansa hiilarit aika hyvin, mutta olikin mielenkiintoista huomata, kuinka suurpiirteisesti olin niitä laskenut. Paljonko siinä banaanissa nyt olikaan? Ai se olikin 20g! Entä 2 dl hedelmäjogurtissa? Aika paljon! Ja siihen olin vielä lisännyt müsliä, kun korjasin yöhypoja! Ei siis mikään ihme, että mittari näytti 14.3 aamulla…

Verensokeritasapainoni on tasoittunut, olen päässyt eroon “vuoristoradasta”, eli liian matalien ja korkeiden arvojen välillä sahaamisesta. Se on ollut haaste aiemmin. Myös yöhypot, joita nyt olen saanut hallintaan, on ollut rasittavia.
— Henrika

Meni viikko, pari, kuukausi. Sahaavat liikkeet tasaantuivat, kun korkeimmat piikit ja matalat dipit häipyivät. Kyllä niitä tuli, ja tulee edelleen, mutta enää mittarin lukema ei ainakaan näytä 25.4 mmol/l… Vakaampi tasapaino heijastui luonnollisesti myös pitkäaikaisverensokeriini.  Muutaman kuukauden jälkeen kävin ensimmäisen kerran alle 7 mmol/l, ja se taisi olla ensimmäinen kerta sitten sairastumisen!

Diabeteshoitajan kanssa pohditaan säännöllisesti yhdessä arvojen käyttäytymistä  ja insuliinin vaikutusta, tehdään hienosäätöä ja seurataan kehitystä. On äärimmäisen palkitsevaa nähdä konkreettisesti ruudulla, kuinka pienillä muutoksilla saa aikaan onnistumisia. Olen saanut kokonaan uuden otteen diabeteksestani. Ja kaikki alkoi muutamasta napinpainalluksesta.

Minulla on parempi ymmärrys ja opin koko ajan lisää, miksi verensokerit menee sillä tavalla kun menee. Voin myös luottaa siihen,että jos minä en joskus ymmärrä mitä tapahtuu ja miksi, jollain (ammattilaisella, hoitajalla/lääkärillä) on näkyvyys ja näkee kokonaiskuvan ja pystyy havaitsemaan sellaista mitä en itse näe ja auttamaan minua fiksaamaan tilannetta.
— Henrika

Henrika on 31-vuotias optikko ja pienen ihanan pojan äiti. Sairastanut diabetesta 20 vuotta. Nauttii aktiivisen arjen ja taaperoelämän tuomista iloista ja haasteista – omahoitoa unohtamatta.

Sensori-illat!

Lääkärikeskus Neliapila järjestää sensori-illat Espoon Otaniemessä osoitteessa Vaisalantie 6 (Technopolis) torstaina 14.6.2018 klo 17:30-19:00 ja tiistaina 19.6.2018 klo 17:30-19:00. Kahden sensori-illan aikana Diabeteslääkäri Markku Saraheimo ja Neliapilan hoitajat auttavat sinua sukeltamaan sensoroinnin saloihin. Torstaina 14.6. järjestettävässä sensoriillassa paikalla on myös Abbottin edustaja kertomassa Freestyle Libren käytöstä. Illan aikana käydään läpi sensoroinnin perusteet sekä käytäntöä ja vinkkejä arkeen. Tiistaina 19.6.2018 sovelletaan opittua tietoa hoitoon ja käsitellään erikoistilanteita. Osallistumismaksu kahdelta illalta 40€ sisältäen kahvitarjoilun sekä koulutusmateriaalit. Ilmoittaudu 6.6.2018 mennessä sähköpostitse: niina.nippula(a)neliapila.eu tai puhelimitse 050 5922761. Ilmoittautumiset ovat sitovia.

Tomintamme on laajentunut!

Neliapila-PSDY.jpg

Pääkaupunkiseudun Diabetesyhdistyksen lääkäriasematoiminta on siirtynyt Lääkärikeskus Neliapilalle. Toiminta jatkuu tottuun tapaan Pääkaupunkiseudun Diabetesyhdistyksen tiloissa, saman hoitohenkilökunnan kokoonpanolla. Haluamme tarjota asiakkaillemme käyttöön uudenlaisia ratkaisuja ja edistyksellisiä työkaluja tuloksellisen omahoitoon. Palvelumme laajenevat lisäksi insuliinipumppuihin, jatkuvatoimisiin glukoosimittareihin sekä implantoitaviin sensoreihin. Varaa aikasi numerosta 010 231 9400, toivotamme kaikki vanhat ja uudet asiakkaat lämpimästi tervetulleiksi!

Elämää implantoidun sensorin kanssa – potilaan terveiset ja ensivaikutelmat

 
Implantoitu sensori
 

Lääkäripalvelu Neliapila ja Pharmanova tekivät historiaa lokakuun alussa, kun ensimmäiselle suomalaispotilaalle asetettiin kudossokeria mittaava ihonalainen Eversense-kapseli, jonka avulla seurataan sokeriarvoja jatkuvasti kolmen kuukauden ajan. Potilaalle tehtiin pieni, kivuton toimenpide, jossa sensori asetettiin paikalleen. Lisäksi potilaalla on kolikon kokoinen lähetin käsivarressaan, johon verensokeritiedot tallentuvat ja josta ne lähetetään edelleen potilaan puhelimeen. Lähetin varoittaa liian matalasta tai korkeasta sokeriarvosta myös ilman puhelinsovellusta helpottaen elämää merkittävästi.

Capture-2.jpg

Eversense-kapselin käyttäjä Merja kirjoittaa käytöstä ja kokemuksistaan blogissamme seuraavien kolmen kuukauden aikana.

Vuoristoradasta tasaisempaan kyytiin

Tavoitteenani on päästä hypoista ja korkeista kohti tasaisempaa verensokeria.
Toinen tavoite on oppia ja ymmärtää paremmin syy-seuraussuhteita sekä trendejä datan avulla.
Sanomattakin on selvää, että tavoitteena on alempi pitkäaikaissokeri. Puhumattakaan jatkuvan seurannan tuomasta turvallisuudentunteesta ja sen vaikutuksesta elämänlaatuun.

Capture-3.jpg

Sensorin asetus oli erittäin pieni ja kivuton toimenpide. Haava parani nopeasti. Ensimmäisinä päivinä sensorin vaihto ja kalibrointi aiheuttivat pientä opettelua ja vaivaa.

Kalibrointi kahdesti vuorokaudessa on vähän ärsyttävää. Tieto verensokerista sekä suunnasta mihin ja millä vauhdilla mennään, on erinomainen juttu. Lähetin värisee ja hälyttää kun asetetut hypo- ja hyper-rajat ylittyvät. Vähän kun olisi hypokoira seurana. Tämä erityisen mukavaa yöhypoja pelkäävälle.

 

Ensivaikutelmat erittäin positiiviset ja yhteiskäyttö Balansio-sovelluksen kanssa antaa erinomaiset työkalut.

Implantoitu sensori

Ensimmäisenä Suomessa – ihonalainen sensori jatkuvaan verensokeriseurantaan

Lääkäripalvelu Neliapila ja Pharmanova tekivät historiaa lokakuun alussa, kun ensimmäiselle suomalaispotilaalle asetettiin kudossokeria mittaava ihonalainen Eversense-kapseli, jonka avulla seurataan sokeriarvoja jatkuvasti kolmen kuukauden ajan. Potilaalle tehtiin pieni, kivuton toimenpide, jossa sensori asetettiin paikalleen. Lisäksi potilaalla on kolikon kokoinen lähetin käsivarressaan, johon verensokeritiedot tallentuvat ja josta ne lähetetään edelleen potilaan puhelimeen. Lähetin varoittaa liian matalasta tai korkeasta sokeriarvosta myös ilman puhelinsovellusta helpottaen elämää merkittävästi.

Uusia, kustannustehokkaita hoitoja

Verensokerin seuraaminen on diabeteksen hoidon perusta. Tähän asti potilaat ovat kirjanneet verensokeriarvoja ja käyneet niitä läpi diabeteshoitajan ja lääkärin kanssa. Kirjaukset ovat usein puutteellisia ja hoitotiimi on joutunut tekemään hoitopäätökset vaillinaisen tiedon pohjalta, kertoo kapselin asettanut diabetologi Markku Saraheimo Neliapilasta.

Verensokerin seurannassa on tapahtunut paljon muutoksia. Yksittäisten sormenpäämittausten aika alkaa olla ohi. Jatkuvaan verensokerin seurantaan on sen sijaan tullut ja on tulossa useita uusia ratkaisuja, Markku Saraheimo jatkaa. Haasteena on kuitenkin hinta. Liian usein mietitään vain lyhyen aikavälin kustannuksia sen sijaan, että ajateltaisiin säästöä, joka syntyy hyvällä, kokonaisvaltaisella hoidolla ja komplikaatioiden ehkäisyllä. Lisäksi on hyvä tiedostaa jatkuvan sokeriseurannan positiivinen merkitys diabeetikon elämänlaadulle.

Eversense-ratkaisua edustavan Pharmanovan toimitusjohtaja Aarno Tammela sanoo, että nyt Suomeen saadulla ratkaisulla on pian tuhansia käyttäjiä eri puolilla maailmaa. Kokemukset ovat olleet erittäin kannustavia ja uskomme, että jatkuva ja huoleton Eversense- sokeriseuranta tulee olemaan osa yksilöllistyvää hoitoa myös Suomessa. Eversense-kapselin käyttöaika pitenee lähitulevaisuudessa jopa kuuteen kuukauteen.

Tulevaisuuden hoitoa jo tänään

Neliapila on luomassa diabeteksen hoidon tulevaisuutta ja siksi lähdimme mukaan tämän uuden tuotteen käyttöönottoon. Olemme erittäin innostuneita Eversense-ratkaisusta, joka mahdollistaa verensokeriseurannan aivan uudella tavalla ja helppoudella. Jatkuva mittaus tarjoaa ainutlaatuisen näkymän potilaan verensokeriin tosielämässä. Hoitotiimi pystyy tämän ansiosta tekemään hoitopäätökset täysin erilaiselta pohjalta kuin koskaan aikaisemmin.

Lisätietoja
Lääkäripalvelu Neliapila Oy
Lääkäripalvelu Neliapila on Suomen johtava yksityinen diabeteksen hoitoon erikoistunut lääkärikeskus, joka on keskittynyt uusien digitaalisten hoitokäytäntöjen ja niitä tukevien järjestelmien hyödyntämiseen diabeteksen hoidossa. Neliapila tarjoaa Balansio-palvelun avulla diabeteksen hoitoa koko maassa. Vastaanottotoiminta tapahtuu Helsingissä.

Lisätietoja:
Markku Saraheimo, LT, sisätautien erikoislääkäri ja diabetologi, +358 50 5217952
www.neliapila.eu
www.balansio.com

Pharmanova Oy
Pharmanova on erikoistunut diabetestuotteisiin palvellen sairaaloita ja muita terveydenhuollon yksiköitä sekä tuhansia diabeetikoita, jotka käyttävät tuotteitamme päivittäin hoidossaan.
Edustamme johtavia innovatiivisten laitteiden valmistajia, jotka tuottavat terveydenhuollon käyttöön entistä tehokkaampia ja turvallisempia ratkaisuja.

Lisätietoja:
Aarno Tammela, toimitusjohtaja, +358 400 410959.
www.pharmanova.fi
www.senseonics.com

Pieni sensori asetetaan olkavarteen yksinkertaisella muutaman minuutin kestävällä toimenpiteellä. Sensori kerää jatkuvasti glukoositietoja ja lähettää ne langattomasti olkavarren päällä olevaan lähettimeen ja älypuhelimeen.

 

 

Eversense-mies--1024x683@2x.jpg

Älypuhelinsovellus näyttää ajantasaisen glukoositason ja sen muutossuunnan missä ja milloin vaan, jotta potilaan verensokeri pysyisi tavoitealueella. Älykäs lähetin varoittaa ennen kuin glukoositaso menee tavoitealueen ulkopuolelle, jopa silloin kun älypuhelin ei ole mukana. Lähetin voidaan irrottaa ja ottaa käyttöön aina haluttaessa.

Diabeteksen aiheuttamat kustannukset räjähtävät käsiin

Jos vaan seistään tumput suorina, diabeteksen kustannukset räjähtävät käsiin

Diabeteksen hoidon suomalainen uranuurtaja lääketieteen tohtori Tero Kangas selvitti jo 90-luvun lopulla Helsingin osalta diabeteksen aiheuttamia kustannuksia terveydenhuollolle. Tuo Helsinki-tutkimus on edelleen yksi perusteellisimmista tutkimuksista, joita diabeteksen aiheuttamista kustannuksista on tehty. Tuolloin vuoden 2003 tasolle laskettuna diabeetikkojen hoidon suorat kustannukset olivat 1,019 miljardia euroa, mikä oli 11,1 prosenttia terveydenhuollon kokonaiskustannuksista.

Uusimpien selvitysten mukaan vuonna 2013 diabeteksen osuus terveydenhuollon kokonaiskustannuksista oli suurempi kuin tuo 11 prosenttia. Lisäksi yhteiskunnalle aiheutuviin kustannuksiin tulee vielä lisätä ennenaikaisten eläköitymisten, ennenaikaisten kuolemien ja sairauspäivärahojen aiheuttamat kustannukset tai tulojen menetykset. Nämä kustannusvaikutukset kun laskee yhteen suorien terveydenhuollon kustannusten kanssa, niin diabeteksen aiheuttamat kustannukset kasvavat kaksinkertaisiksi. Vuonna 2014 nämä kokonaiskustannukset olivat yhteensä noin 4,3 miljardia euroa.

Tulevaisuuden kustannusten hahmottamiseen voi käyttää kahta skenaariovaihtoehtoa, maltillisempaa lineaarista ja rajumpaa niin sanottua kauhuskenaariota. Maltillisenkin skenaarion tuloksena päästään vuonna 2024 kokonaiskustannuksiin, jotka ylittävät 7 miljardia euroa. Kauhuskenaarion lopputulemana vuonna 2024 diabeteksen kustannuksista yhteiskunta maksaisi jo lähes 12 miljardia euroa.

Ainoa järkevä mahdollisuus kustannusten nousun hallintaan on tuetun omahoidon nopea levittäminen diabeteksen hoitoketjuihin. Kun diabeetikko itse pystyy tehokkaasti seuraamaan omaa hoitotasapainoaan ja pitämään sitä yllä, kalliiden komplikaatioiden riski vähenee huomattavasti.

Kun diabeetikon apuna on omahoitosovellus ja pilveen jatkuvasti tallentuvat hoitotiedot, potilaan terveystilanne parantuu merkittävästi. Quattro Folia Oy:n, Heinolan ja Siuntion diabetesvastaanottojen kanssa tekemämme palvelun suorituskyvyn arviointitutkimus osoitti tämän tyyppisen omahoidon tason nostamisen suoran vaikutuksen hoitotasapainoon.

Pilottitutkimuksen päättyessä oli todettavissa hypoglykemian riskin selvästi vähentyneen tutkimusjoukon diabeetikoiden keskuudessa. Myös pilotissa mukana olleiden diabeetikkojen pitkäaikaista verensokeritasoa kuvaavan HbA1c laboratorioarvon tasot laskivat. Muu saamamme käyttäjäpalaute on hyvin samansuuntaista tämän tutkimuksen kanssa.

Olemme arvioineet, että tehostetulla omahoidolla saavutetut kumulatiiviset säästöt yhteiskunnalle tästä päivästä vuoteen 2024 mennessä nousevat yli 3 miljardin euron.

Nyt olisi aika koko yhteiskunnan tasolla painaa kaasua, jotta uudet jo tarjolla olevat teknologiset hoitoapuneuvot saadaan mahdollisimman nopeasti ja mahdollisimman laajasti käyttöön.

Yksittäiselle diabeetikolle kyse ei ole enemmästä eikä vähemmästä kuin hänen elämänennusteensa ja elämänlaatunsa parantamisesta.